Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Митници" отне лиценз за данъчен склад на "Лукойл"

Снимка: БГНЕС

Агенция "Митници" отне лиценза за данъчен склад на тръбата на "Лукойл България", която преминава от "Лукойл Нефтохим Бургас" до базите в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци. Решението е взето, след като до 31-ви март не са монтирани измервателни уреди за количествата гориво, които да подават информация до Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

До три дни ще започне проверка колко гориво се движи по тръбата и целият акциз, който се дължи за него, трябва да бъде платен, съобщиха от митниците.

От "Лукойл" заявиха пред "Хоризонт", че административният произвол на митниците продължава и решението ще бъде обжалвано в съда. Според дружеството целта на бившия финансов министър Симеон Дянков и на директора на митниците Ваньо Танов е била да затворят "Лукойл България". Сега целта е само на Танов.

Преди да се вземе решение за отнемане на лиценза, митническа проверка е установила, че в някои от базите на "Лукойл" не са монтирани измервателни уреди, в други те не са били свързани или пък реално преминаващите количества гориво са различни от отчетените. Митниците са намерили и отклонения на тръбата. Тоест, било е възможно измервателните уреди да се заобикалят и горивото да преминава в друга посока, без да се отчита.

От "Лукойл" твърдят, че са поканили митническите служители да проверят уредите, когато по тръбата се изтласква гориво. Според компанията обаче експертите са идвали точно когато гориво по тръбопровода е нямало и са направили грешни изводи, че уреди не са сложени. Освен това наредбата за измерванията се е променяла многократно от министъра на финансите и то точно когато компанията е изпълнила изискванията.

От "Лукойл" изпратиха до медиите копия от кореспонденцията си с Агенция „Митници“. В тях се чете, че са помолили митниците за година отсрочка - т.е. изправните измервателни уреди да се изискват в края на март 2014-та. Наредбата с крайния срок обаче се подписва от финансовия министър, уточниха от Агенцията.

Агенция "Митници" и дружеството "Лукойл" привлякоха вниманието към себе си през 2011-а година, когато лицензът беше отнет по същите причини - липса на измервателни уреди.

Миналата седмица вътрешното разследване на митниците откри разпломбирани уреди в нефтопристанището "Росенец", което е собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас". Уволнени бяха трима служители на митниците, един беше понижен в длъжност. Претенции към служителите на "Лукойл" обаче миналата седмица митниците нямаха. Само припомниха, че за да бъде запазен лицензът на склада "Росенец", компанията трябва да докаже до 1-ви юни, че измервателни уреди има, че са пломбирани и изпращат точна информация до НАП и Агенция "Митници". За случая „Росенец“ митниците са уведомили президента на руския "Лукойл" Вагит Алекперов.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна