Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

България и Румъния продължават да водят преговори по разногласие, свързано с определянето на границите на континенталното плато, посочва в интервю за в. Ромъния либера посланикът на България в Букурещ Александър Филипов. По думите му духът на преговорите е "конструктивен". Дипломатът припомня, че границите между двете страни не могат да търпят промени, тъй като мирният договор от Париж и последвалите го, както и присъединяването към Европейския съюз узаконяват непроменливия характер на границата. Тема, която би могла да повлияе на двустранните отношения, е експлоатацията на шистов газ, отбелязва вестникът.

Разследването на бомбените атаки по време на Бостънския маратон и днес заема основно място в западния печат.

Деветнайсетгодишният Джохар Царнаев е в критично, но стабилно състояние, пише Вашингтон пост. Ислямистките сепаратисти от руската провинция Дагестан, където по-възрастният брат на Джохар - Тамерлан Царнаев е бил на посещение миналата година, отричат да са свързани с бомбеното нападение. Двамата братя изглежда са действали самостоятелно, отбелязва вестникът.

ФБР бе обвинено от американски законодатели, че "е сгафило", тъй като вече е имало работа с Тамерлан, отбелязва  Дейли телеграф. Снощи бе заявено, че агенцията е била предупредена от руските служби за сигурност за него още през ноември 2012-а година.

Москва от години се опитва да убеди Вашингтон, че флиртът с въоръжени до зъби хора, предпочитащи да се наричат борци за свобода, в крайна сметка винаги приключва трагично, коментира Росийская газета. Бостънските събития дават на Съединените щати поредния повод да осъзнаят, че терорът е еднакво отвратителен в цял свят, заключава московският официоз.

Кабинетът на Самарас вкарва всички антикризисни мерки, договорени с Тройката международни кредитори, в един общ законопроект, съобщават днешните гръцки вестници. Целта е законът да бъде прокаран още тази седмица и с него да се осигурят не само неизплатените досега траншове от спасителните заеми за страната, но и тези, планирани за май.

Днес сръбското правителство трябва да потвърди споразумението за нормализиране на отношенията с Косово, което премиерът Ивица Дачич парафира в петък в Брюксел, пише в. Вечерне новости. Според вестника, ако правителството одобри споразумението до обяд, Европейската комисия ще предложи да започнат преговори за членство на Сърбия в Европейския съюз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна