Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати за изнасянето на скандала със СРС-та в Европейския парламент

Снимка: www.europarl.europa.eu

Въпросът за незаконните подслушвания в България стигна до Брюксел и ще бъде обсъждан в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред. Това коментираха в предаването "12+3" евродепутатите Ивайло Калфин, Станимир Илчев и Андрей Ковачев.

Според Станимир Илчев в тази комисия работят хора с голям капацитет.

От друга страна, тя комбинира функции, от които произтича много важна посока на разискванията. Утре, преди да започне работата на комисията, ще има задължителното заседание на председателите на групите, които участват в тази комисия. Това е т.нар. координаторски съвет. На него ще се вземе решението дали и кога да се разглежда темата.

Илчев е на мнение, че темата трябва да се разисква в ЕП, защото не става дума за еднократно събитие. Ние наблюдаваме третата фаза на един проблем и можем да го определим като проблем във фазата на рецидивиране. Не може да се каже, че има заглъхване на темата.

Андрей Ковачев е на мнение, че не трябва да се злоупотребява с европейските институции за предизборни цели.

Ясно е, че нашите опоненти се опитват да използват в момента ЕП, за да се говори за тях. Няма завършено производство от прокуратурата, няма повдигнати обвинения, нека да оставим институциите да си свършат работата, а да не ги подлагаме на натиск, даже и от ЕС. Като български гражданин и аз съм притеснен, че има някаква възможност за нерегламентирано използване на СРС. Затова съм радостен, че за първи път в миналото НС имаше комисия за контрол на СРС. Но съм притеснен като гражаднин и от липсата на справедливост в България. Има недовършени проверки като това за "Белене", за Хохегер, за "Сименс" в МВР.

Ивайло Калфин обясни, че такава тема неизбежно стига до Европейския парламент.

Тогава, когато в една страна се използва оборудване на полицията за подслушване на президенти, министри и комисари, този сканадал няма как да остане само в страната. За съжаление, тук не става въпрос за облика на България, естествено, че той се нарушава. Проблемът е за българите. Нямам представа какво ще реши комисията. Но е ясно, че това противоречи на едни куп европейски правила, каза Калфин и припомни дебатите за Унгария.

Чуйте мненията от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна