Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарни организации в Ливан очакват над 1 милион бежанци от Сирия до края на годината

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международните хуманитарни организации в Ливан очакват над 1
милион бежанци от войната в Сирия до края на годината. Същевременно
парите за прехрана и медицински грижи за сирийците са на привършване.
Всеки ден 30 000 души влизат в Ливан през сирийската граница и променят демографския облик в селищата в северната и източната част на страната. Преходното правителство обаче няма ресурси и желание да изгражда бежански лагери и такива формално не съществуват. За бежанците се грижат единствено чуждестранните хуманитарни организации, чиито средства са недостатъчни. Купоните за храна от 27 долара месечно за сирийските семейства ще стигнат само до юни, а след това парите свършват, предупреди пред "Хоризонт" Етиен Лабанд – координатор от световната продоволствена програма ком ООН:

Ще има растящо напрежение между различните общности. Сирийците се стремят да изхранват семействата си и започват да търсят работа и се превръщат в конкуренти на ливанците за работни места. Това се приема враждебно от ливанската общност, тъй като самите те са много бедни.

ЕС е основен донор за бежанците в Ливан с около 600 млн. евро. Те също са недостатъчни, защото тепърва предстои наплив от хора, призна Бруно Ротивал от хуманитарната служба към ЕК:

Дамаск има 1,6 млн. лв. Когато битката за столицата започне, много от тези хора ще дойдат тук, в Ливан. Затова ни е нужна някаква структура, чрез която да ги посрещнем, но за момента такава просто няма.

Сирийската криза заплашва да дестабилизира Ливан и да причини хуманитарна катастрофа в задния двор на Европа, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс. ЕК е поискала от ЕП разрешение за отпускане на извънредни резервни средства в размер 250 млн. евро за увеличаване на помощта. Георгиева заяви също, че смята, че военни престъпления в Сирия са извършвани както от силите на Асад, така и от бунтовниците. Сирийски войници и ливански шиитски милиции нападнаха контролирани от бунтовниците райони по сирийско-ливанската
граница. Това бяха най-тежките сблъсъци от гражданската война в
този стратегически район, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По публикацията работи: Никола Миладинов - специален пратеник на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна