Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат контрола върху живеещите в Германия чеченци

Снимка: Архив
Службите за сигурност в Германия осигуряват по-строг контрол върху живеещите в страната чеченци, твърдят германски медии. Наблюдават се най-вече тези, които са със статут на политически бежанци след войната в Чечения.

Медийните публикации се позовават на източници от германското вътрешно министерство, според които след бомбените атентати в Бостън е било взето решение пребиваващите в Германия чеченци да бъдат поставени под наблюдение.

Списъкът от лица, способни да извършат мащабни престъпления, особено опасни за националната сигурност, съдържа 120 имена. Те са следени внимателно от германските служби за сигурност и са под непрекъснато наблюдение, има и чеченци - твърди вестник "Билд" в днешния си брой. Тенденцията към нарастване на миграцията от Чечения към Германия е повод за загриженост сред германските власти, тъй като през последната година рязко е нараснал броят на чеченците, търсещи политическо убежище в Германия и те вече са няколко хиляди.

Въпреки че Германската служба за защита на конституцията твърди, че нивото на опасност от терористични актове в Германия не се е променило, германските власти засилват мерките за сигурност, увеличава се броят на камерите за видеонаблюдение, инсталирани на обществени места, оживени кръстовища и железопътни гари.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна