Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре започват консултациите на Енрико Лета с парламентарните сили

Снимка: Архив

Преизбраният президент на Италия Джорджо Наполитано възложи на заместник-секретаря на демократите Енрико Лета да състави правителство. Очакванията са това да стане колкото се може по-скоро.

Консултациите си с парламентарните политически сили Енрико Лета ще започне утре, независимо че 25-и април е национален празник, отбелязващ Освобождението на Италия от фашизма и нацизма. Най-напред той ще се срещне с представителите на партията на Берлускони. Политическото движение "Пет звезди" е против правителство на широка коалиция, както и партньорът на демократите в политическите избори "Левица, екология и свобода".

Приоритетите на Енрико Лета като премиер са борбата срещу безработицата, бъдещето на младежта, институционални промени и нов избирателен закон. Целта му е да състави кабинет в най-кратък срок, като имената на министрите ще бъдат представени най-напред на президента Наполитано. Подкрепа на новото правителство се очаква не само от демократите, но и от партията на Берлускони и листата на Марио Монти.

Енрико Лета е роден през август 1966-а в Пиза, където завършва местния университет със специалност "Международни отношения". Наричан "детето-чудо" на италианската политика, политическият му корен е християндемократически, като по-късно преминава към демократичната левица. Заемал е министерски постове в правителствата на Масимо Далема и Джулиано Амато. Бил е заместник-министър със специфични функции при управлението на Романо Проди. Той е племенник на Джанни Лета, който е дясната ръка на Силвио Берлускони. Енрико Лета има голям международен авторитет и е член на Европейския комитет на Тристранната комисия.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна