Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Митева, Мария Матева, Невяна Владинова и ансамблите отиват на европейското във Виена

Снимка: БФХГ

Силвия Митева, Мария Матева, Невяна Владинова и ансамблите жени и девойки ще представят България на европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе във Виена. Съставът беше утвърден от УС на Българската федерация по художествена гимнастика по предложение на главния треньор на националения отбор индивидуално жени Ефросина Ангелова и от наставника на девойките Камелия Дунавска.

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие официално Световната купа по художествена гимнастика. Главен съдия на състезанието ще бъде трикратната свеновна шампионка  Мария Петрова.

20 от най-силните индивидуални гимнастички в света и 8 ансамбъла ще участват в надпреварата. От ансамблите  няма да пристигне само Италия. Сред подалите заявки са най-силните състезателки на Русия в момента - Маргарита Мамун и Александра Меркулова. В София ще бъдат още Нета Ривкин (Израел), Алина Максименко (Украйна), Джана Ризатдинова (Украйна), Лала Юсупова (Азербайджан) .

България ще бъде представена от Силвия Митева, Мария Матева и националните ансамбли за жени и за девойки. Извън класирането ще участват Кристина Ташева, Невяна Владинова, Сара Стайкова и Анастасия Киссе.

На 2-ри май успоредно със Световната купа ще се проведе състезание "Дънди къп" за ансамбли девойки. В него ще участват 12 ансамбъла. Наградният фонд на СК е 43 хиляди швейцарски франка.

 

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна