Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън се срещна с новите китайски лидери

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дипломатическият представител на Европейския съюз Катрин Аштън се срещна с членове на новото китайско ръководство по време на първата визита на ръководител на ЕС в Пекин след политичесикя преход в Китай, предаде АФП.

Вие сте първият представител на институция на ЕС, който посещава Пекин след встъпването в длъжност на новото правителство, заяви новият министър на външните работи Ван И, посрещайки Катрин Аштън. Китайският дипломат добави, че вижда в нейната визита значението, което придават ЕС и лично Аштън на отношенията между Китай и ЕС.

Аштън ще се срещне също с министъра на отбраната ген. Чан Ванцуан и с бившия министър на външните работи Ян Цзечи, повишен в член на Държавния съвет, отговарящ за дипломацията.Тя ще обсъди с китайските си домакини ситуацията в Иран, Сирия, Северна Корея и Афганистан, допълва БТА.

Утре започва посещението на Катрин Аштън в Монголия, което ще продължи до 30-и април и по време на което тя ще подпише споразумение за партньорство и сътрудничество между тази страна и ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени