Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ прави разследване, определящо дали се използва химическо оръжие в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Предоставените от Запада и Израел предполагаеми доказателства за използване на химически оръжия в конфликта в Сирия не отговарят на стандартите на ООН, обявиха експерти. Специалистите от Организацията за забрана на химическите оръжия настояват, че е необходимо да вземат различни проби - от почвата и от кръвта на жертви, както и да ги изследват в сертифицирани лаборатории.

Ако бъдат потвърдени, разкритията за употреба на химическо оръжие ще променят "правилата на играта" в Сирия, заяви американският президент Барак Обама.

Изказването на Обама беше преди срещата му във Вашингтон с краля на Йордания Абдула. Според него - преди да се пристъпи към действие, е необходимо да се направи щателно разследване, което да определи до колко твърденията за химическо оръжие отговарят на истината.

Това ще промени правилата на играта. Мисля, че всички ние в Съединените щати и по света осъзнаваме, че не можем да стоим отстрани и да позволим употребата на химическо оръжие срещу мирно население, каза Обама.

Администрацията на Белия дом посочва за пример войната в Ирак, започнала по данни за наличие на оръжия за масово унищожение, данни, които по-късно не бяха потвърдени. Поради тази причина сега, преди какъвто и да е удар по арабска държава, Америка ще трябва да получи сигурни информации, че режимът в Сирия е въвлечен във военни престъпления срещу собствените си граждани.

Според Барак Обама разследването ще се извърши от американска страна с помощта на ООН. Вече втора година продължава конфликтът в Сирия, като се смята, че той е отнел живота на около 70 000 души.

По-рано тази седмица щатското разузнаване оповести доказателства, че сирийската армия използва химикала зарин. Редица републиканци настояват за интервенция, сред тях е и сенаторът Джон Маккейн, който призова за създаване на защитена зона за опозицията, въвеждане на забранена за полети зона и снабдяване с оръжие на хората от съпротивата, на които може да се има доверие.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна