Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Дамянов: Необходим е съвет по демографска политика към президента

Снимка: БГНЕС

Да бъде създаден съвет по демографска политика към президента призова професор Дамян Дамянов - председател на Съюза на учените и на Националния алианс "Живот за България":

Този съвет трябва да е отговорен както за анализа на миналото, настоящето и бъдещето, така и да анализира законотворческата дейност, свързана с демографията и с всички други закони, които оказват неблагоприятно влияние върху демографските процеси и да маркира и общи мерки, които би трябвало да се приемат с национален консенсус и с ясното разбиране, че камбаната бие.

Също в ефира на предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" професор Димитър Димитров от Сдружението за национално съхранение посочи някои от тревожните демографски данни:

Коефициентът на плодовитост намалява до 1.51 деца през 2011г. Общата смъртност достига до равнища, които са от най-високите в ЕС. Преждевременната смъртност на лица под 65 години, представлява около ¼ от всички смъртни случаи за 2011 г. По този показател България се нарежда на едно от първите места в Европа. В комбинация с интензивнните процеси на външната миграция, съвместното действие на тези тенденции превръща България в една от страните в Европа, където процесът на остаряване и спад на населението напредват с най-бързи темпове.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна