Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският президент обявява мерки за модернизиране на държавната администрация

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мерки за модернизиране на държавната администрация в Кипър обявява днес президентът Никос Анастасиадис. Това е вторият пакет от мерки за подпомагане на излизането на страната от кризата. Първият – за рестартиране на икономиката й, бе оповестен на 19-и април.

Целта на новия пакет от мерки е да се намали бюрокрацията и да се улеснят фирмите и гражданите в отношенията им с държавния апарат, да се осигури прозрачност, борба с корупцията, премахване на бюрократичните пречки и по-добро функциониране на държавната администрация.

С мерките ще се насърчава реформата на публичната администрация и модернизирането на институциите. Предвиждат се нови разпоредби за контрол върху отговорностите и имунитета на държавните служители, включително президента на републиката.

За повече прозрачност в политическия живот ще се въведе изискване за задължително деклариране на имуществото на всички държавни служители, както и създаването на одитни комитети в министерствата. Ще бъде създаден специален координиращ орган към правителството по споразумението с международните кредитори. Той ще осъществява наблюдение и контрол по изпълнението му, като ще представя месечни и тримесечни отчети.

Мерките са част от политиката на Анастасиадис за реформа на държавната администрация, като целта е тя да стане по-функционална, по-малко бюрократична и по-малко разточителна. Това се смята като много важен инструмент за стимулиране на бизнеса, инвестициите и икономическата активност.
Първият пакет от мерки на правителството за излизане от кризата бе насочен към рестартиране на икономиката, борба с безработицата и подкрепа на уязвимите групи. През месец май ще бъде представен трети пакет мерки, също в областта на икономиката.

Информация на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна