Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Василев: Десет български компании започват работа в зоната София - Божурище

Снимка: БГНЕС

Десет български компании от областта на електрониката и инженерните продукти ще работят в Икономическа зона София - Божурище.

Министър Асен Василев връчи сертификат клас "А" на германската "Бер-Хелла Термоконтрол", която ще изгражда у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони на територията на Икономическа зона София - Божурище върху терен от 70 дка. Стойността на инвестицията е 42,5 млн. лева. Предвижда се строителството да започне още през второто тримесечие на 2013-а, а заводът да заработи през пролетта на 2014-а г. В предприятието ще бъдат разкрити около 350 нови работни места.

В края на април са издадени общо 3 сертификата за проекти на обща стойност 45,5 млн. лева, каза Василев: 

Имаме до момента раздадени още 3 сертификата за общо 45 милиона лева, 620 нови работни места по другите сертификати до момента. С българските компании, тази компания и другите сертификати -  горе-долу 1000 работни места. Всички те са високотехнологичен сектор - инженерни специалности, компютърни специалисти, комуникации.

По данни на Министерството на икономиката през миналата година са издадени 10 сертификата. От тях 8 са клас "А", един е клас "В" и първи сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Размерът на инвестициите е на обща стойност 814 милиона лева, а новите работни места са 1 350.


 

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна