Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата е събрала доказателства срещу Цветанов за подслушванията

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата намери доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е свързан с подслушването. От държавното обвинение съобщиха още, че той съзнателно е допуснал шефовете на дирекцията към МВР, която се занимава със специализираната техника, да използват незаконно специални разузнавателни средства.

Заради намерените доказателства срещу Цветанов, Софийската градска прокуратура спира разследванията срещу тримата шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Смята се, че им е било наредено да използват СРС-та.

Наказателните производства срещу тримата директори бяха образувани в средата на април. Производствата срещу Цветан Иванов и Камен Костов бяха за това, че са създали необходимите условия за използване на специализираната техника и с това са уронили престижа на МВР, срещу Сергей Кацаров  за това, че не е изпълнил задълженията си по служба, а срещу служителя на агенцията Радко Димитров за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника.

В момента бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не може да бъде подведен под наказателна отговорност, защото има имунитет като кандидат-депутат. След обявяването на резултатите от изборите на 12 май, прокуратурата ще прецени дали има основание главният прокурор да поиска сваляне на имунитета на Цветанов от новото Народно събрание.

По публикацията работиха: Велина Сашева, Александра Михайлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна