Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Александра Меркулова и Мелитина Станюта на Световната купа в София

Снимка: БФХГ

Две от звездите на художествената гимнастика пропускат Световната купа в София, която ще се проведе на 4 и 5 май в зала „Арена Армеец”. Русия идва без Александра Меркулова, която е контузена. На нейна място честта на „сборная” ще защитава Яна Кудрявцева. Състезанието ще пропусне  и звездата на Беларус Мелитина Станюта. На нейно място ще участва Катциряна Халкина.

Националният отбор на България по художествена гимнастика ансамбъл и индивидуално жени направи официални тренировки .

Възпитаничките на Ина Ананиева от ансамбъла, които спечелиха тази надпревара в последните две години, изиграха без грешка своите две композиции.

Много съм доволна от тренировката и момичетата са в една страхотна форма. Освен части от съчетанията, и двете цели съчетания успяха да ги изиграят без грешка. Надявам се и утре по същия начин, така да успеем и пред наша публика да си покажем композициите, защото до тук вече три състезания те показват много стабилна игра. Може би им тежи това, че играят пред родна публика, но те не го показват по никакъв начин. Смятам, че се справят страхотно, дано и утре да не реагират на публиката, на съдийките. Това са много опитни момичета, били на световни и европейски първенства, на олимпиада, затова смятам, че ще се справят. Адреналинът е по-голям, защото нашата публика е изключително компетентна.  Здрави са, не се оплаквам. Ние сме от състезание на състезание през първия цикъл, за съжаление, през втория има само едно състезание преди световното първенство. Много е силна конкуренцията, тук са само осем ансамбъла, но те са ни абсолютно достатъчни. Само Италия ги няма, но аз по време на състезанията успях да видя конкуренцията и трябва да ви кажа, че ще имаме много тежка година. Всички отбори са се адаптирали към новия правилник, виждате, че всички играят без грешки, много силни композиции, каза Ина Ананиева.

Силвия Митева и Мария Матева ще участват в многобоя утре, а извън класирането ще стартират Кристина Ташева, Анастасия Киссе, Сара Стайкова и Невяна Владинова.

Тренировката премина много добре. Аз се чувствам много добре, усетих си залата, за мен това е много важно. Настроението ми също е добро, надявам се утре нещата да се получат. Бих помолила всички, които са си в София, тъй като голяма част не са в града, ако имат възможност да дойдат да ни подкрепят. Ако има повече хора в залата ще бъде наистина голямо удоволствие. Ние ще се постараем да им предадем малко удоволствие за празника. Перфектна може би никога няма да бъда, още повече, че цял месец не съм имала състезание, което за мен оказва влияние. Но се надявам да направя едно добро състезание, за да мога да покача още малко формата за европейското първенство. Иначе, съчетанията вече си ги чувствам, но тъй като смениха няколко правила през април месец, т.е. миналия месец, и в последните седмици направихме някои промени в съчетанията, които все още ги мисля и не са улегнали напълно, но се надявам нещата утре да се получат. Всяка държава си има претендентки, които ще се борят за медал, а и трябва да се има предвид, че в нашия спорт не зависи само как играеш. Въпреки това, точно поради тази причина не мисля никога за медали и класирания. Надявам се да зарадвам хората, които дойдат да ни уважат в залата, въпреки празника, заяви Силвия Митева.

Заедно с българския ансамбъл тренираха представителките на Франция, чийто треньор е българката Адриана Дунавска.

Отборът на Русия също проведе официално занимание и направи много грешки в съчетанието си с 5 чифта бухалки по време на тренировката.

Промяна има и в състава на Украйна. На мястото на Алина Максименко ще участва Виктория Мазур, както и заявената предварително Джана Ризатдинова. Заради закъснение на полета отборът на Украйна не успя да спази графика за тренировки, затова проведе заниманието си последен.

Ансамбълът на Азербайджан е воден от българката Мариана Василева.

В Световната купа ще участват 25-те гимнастички и 8 ансамбъла от 14 държави. По програма утре състезанието започва с обръч и топка индивидуално жени от 10.00 часа, от 12.30 до 14.50 часа е надпреварата на бухалки и лента. Многобоят при ансамблите е от 15.30 до 17.00 часа.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна