Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците пазаруват само най-необходимото за Великден

Снимка: Архив

Най-бедният Великден в Гърция в последните 10 години. Гърците се ограничават в разходи дори и за храна. По същото време българи и руснаци са основните туристи, привлечени от ниските оферти за празниците.

Търговците в Гърция разчитат на чудо днес, за да се увеличи оборотът на магазините. В последния ден преди Великден гърците пазаруват само най-необходимото за храна. Цената на килограм агнешко месо варира от 6 евро във супермаркетите до 9 евро в специализираните магазини. Цените са около 10% по-ниски от миналата година, а оборотът спадна с 30%, оплакват се търговците. Яйцата поскъпнаха за празниците, като достигнаха от 20 до 30 евроцента за брой.

Козунаците вече се продават на килограм с непосилната за гърците цена 12 евро. Средно по 35 евро на човек ще похарчат гърците за великденската трапеза.
Със закон в рамките на антикризисните мерки се премахнаха допълните бонуси, които гърците получаваха ва Великден и това се отрази в спад на оборота на магазините.

Много по-евтино излиза Великден в България, коментират гърците, които вече отпътуваха за празниците към българските курорти.

Същевременно туристическите агенции отчитат около 20% повишение на чуждестранните туристи в Гърция за Великденските празници. Най-много са българите и руснаците, които пристигнаха за седмична почивка в началото на май.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени