Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни по света празнуват Възкресение Христово

Снимка: Архив

Православният християнски свят посрещна Възкресение Христово. Хиляди хора се събраха около храмовете в цялата страна. Точно в полунощ, свещениците обявиха: "Христос Воскресе". Пред Храм-паметника "Свети Александър Невски" това направи лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това беше и първата му Възкресна литургия, откакто бе избран за глава на църквата през февруари. В обръщението си към вярващите, той изтъкна, земният път на Спасителя също е бил пълен с трудности и допълни:

Когато преминаваме през трудности и изпитания, трябва да помним, че достойното им понасяне непременно ще завърши с победа и възкресение. Божията сила, съхраняваща чудото на вярата, въпреки всички исторически перипетии в продължение на повече от две хиляди години, не ще ни изостави и в днешните нелеки условия на живот.

Отсъствието на вяра и християнска любов е причината за упадъка на духовността в обществото, за социално-политическите сътресения и за изостряне на проблемите.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи вкъщи. През празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят боядисани яйца и великденски козунаци. 

Българска църковна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай, донесе от Светите места в Йерусалим частица от Божествения огън за пасхалното богослужение. Варненският митрополит Кирил обаче взе пламъка от Румънската патриаршия с мотива, че той пристига там по-бързо. Йерусалимският патриарх Теофил Трети ръководи богослужението на Божи гроб за измолване на невеществения огън. Той и съпровождащите го духовници направиха три обиколки на Параклиса, който се намира в сърцето храма Възкресение, където се намира Голгота и пещерата, в която Исус е бил погребан.

Възкръсването на Исус Христос e най-светлият християнски празник. На третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан, празната гробница е видяна от Мария и Мария Магдалена, посетили гроба, за да намажат с миро тялото Христово. Ангел им известява, че той е възкръснал. По-късно Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Тази година католическият свят празнува Възкресение на 31 март.

Полицейски екипи присъстват на празничните инициативи и богослужения в 117-те църковни храмове в София, а 35 пожарни коли дежурят по време на тържествените литургии. Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха близо 1500 църкви и манастири. В една пета от тях са констатирани нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност, съобщи МВР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна