Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните българи в Истанбул празнуват Великден в българската екзархия

Снимка: Архив

Възкресение Христово или Великден по традиция е най-любимият и почитан празник от общността на православните българи в Истанбул. Тази година Великден ще отпразнуват в българската църква "Свети Йоан Рилски" в Българската екзархия в квартала Шишли. В предишни години службите за първото и второто възкресение Христово се изнасяха и в българската църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог /на снимката/, обявена за най-красивата църква на Турция. Уникалният български храм обаче се реставрира от Истанбулската голяма община и ремонтът, в който са инвестирани около 2 млн. евро, ще продължи около година.

Светата литургия за първото Христово възкресение ще  започне тази вечер в 11.30 часа. Ще я  изнесе пристигналият специално за Великден пратеник на Светия Синод маркианополски епископ Константин заедно със свещеника на българските църкви в Турция Ангел Велков и още двама свещеници от България.

Точно в 12 часа през нощта, свещениците ще излязат от храма, за да поздравят народа с Христос Возкресе и ще поведат традиционното обикаляне със свещи в двора на църквата. След това светата литургия ще продължи пак в храма до към 3.30 часа.

Второто Христово възкресение  ще се изнесе в неделя, също в църквата Свети Йоан Рилски и ще започне в около 11 часа. Специално за Великден от България са пристигнали няколко автобуса с туристи, които се очаква да присъстват и на светата литургия в Екзархията.

От Дирекцията по сигурността съобщиха, че във връзка с Великден са били подсилени охраните на църковните храмове в магополиса, за да отпразнуват православните християни Великден спокойно.

Света литургия за Христовото възкресение ще бъде изнесена тази вечер и във Вселенската патриаршия, специално за нея са пристигнали и много туристи от Гърция.

 

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени