Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи последование на Второ Възкресение

Снимка: Архив

Стотици миряни се събраха в митрополитската катедрала "Света Неделя" в София за богослужението на Второ Възкресение, отслужвано от патриарх Неофит. По традиция на този празник патриархът служи в качеството си и на митрополит на Софийската епархия. Той поздрави стотоците миряни, дошли на службата, с думите:

В светлия ден на Христовото Възкресение отечески благопожелаваме на всички вас, верни чеда на православната ни църква, в родината ни и далеч от нея, духовен мир и преизобилна пасхална радост! Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите господ Исус Христос да бъде с всички вас!

По време на богослужението се четат откъси от Светото Евангелие на различни езици. Това богослужение се нарича Второ Възкресение, не защото Христос е възкръснал два пъти, а защото за втори път в неделния ден в храмовете се чете евангелски текст, който отново разказва за Христовото Възкресение.

И ако в полунощ чете текст, свързан с идването на жените мироноски, които откриват, че камъкът, с който е бил затворен гроба господен го няма, както и че Исус Христос е възкръснал, то сега, на второто възкресение, текстът е свързан с появата на спасителя пред неговите ученици.

Тържествена света литургия за Второ Възкресение, четена на 5 езика, отслужи игуменът на Троянския манастир Григорий. Десетки миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица троеручица и гроба на патриарх Максим в църквата "Успение Богородично" в Троянската света обител.

Стотици плевенчани жители на Плевен изпълниха трите православни храма в града на най-големия празник Възкресение Христово. Много хора пристъпиха прага на църквите и в Габрово. Повечето си пожелаваха здраве, да имат работа и да вярват в себе си и останалите хора.

По-рано над 3 хиляди души посрещнаха Възкресение Христово под открито небе в средновековната крепост "Царевец" във Велико Търново. Когато великотърновският митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение забиха камбаните в крепостта,а небето беше осветено от празнични илюминации.

Във всички православни храмове на Смолянската духовна околия беше внесена частица от Багодатния огън. Пред катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“ се събраха хиляди миряни, за да послещнат божествения пламък и да си запалят свещички.

Стотитици хора присъстваха на Великденското богослужение в църквата "Свети 12 Апостоли" във Враца. На второ Възкресение врачанският митрополит Калиник в съслужение със свещеници ще освети новопостроения храм "Свети Мина" в най-големия комплекс в града "Дъбника".

След пасхалното богослужение пред Катедралния храм "Свети Димитър" във Видин, ефектни илюминации възвестиха Възкресение Христово. В полунощ стотици видинчани запалиха свещица в храма не от благодатния огън от Йерусалим, а от вощеницата на видинския митрополит Дометиан. Той възвести Възкресението Господне и пожела на миряните:

Нека в предстоящите дни на отговорност за съдбата на нашия целокупен народ и добруването му бъдем с открити сърца, защитаващи достойнствата на българина и човека, за да можем да живеем в по-светли дни, с каквито е благословил възкръсналият Христос целия християнски свят и особено нашия богоизбран български народ. За да можем да живеем в мир, в единомислие, да изграждаме духовния и материалния си живот, да има повече радост и светлина, да бъдат благословени и домовете ни, и семействата ни, и нашата челяд и труд. Христос воскресе!

Възкресението е смисълът на нашата християнска вяра. Ако Христос не беше възкръснал, нашата вяра щеше да бъде празна, заявява апостол Павел. От днес вярващите, както повеляват традициите, се поздравяват 40 дни с възкресния поздрав "Христос воскресе" и се отговаря "Во истина воскресе".

По публикацията работиха: Николай Кръстев,БНР кореспондентите

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени