Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сутрешна литургия и празнична трапеза на Великден в Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес гърците ще продължат да празнуват Възкресение Христово със сутрешна литургия и празнична трапеза, която включва печено агнешко месо, козунак, супа от пилешки дреболии и боядисани в червено великденски яйца. По-рано, в полунощ, с литургии, илюминации и оглушителен тътен на фойерверки, бе отбелязано христовото възкресение. В храмовете в Гърция беше доставена искрица от Благодатния огън, докаран със самолет от Ерусалим и посрещнат със специални почести на летището в Атина.

Днес гръцките храмове отново бяха изпълнени с вярващи. По традиция се връща в църквата да догори за здраве свещта, с която след Възкресение се носи благодатния огън в домовете.

Интересни и различни са великденските традиции по островите на Гърция. На остров Тасос ходят на поклонение на манастира "Свети Рафаил". На Крит горят дървена фигура на Юда. В Идра с кораб обикалат острова с иконата на Христос. Жители и гости на остров Патмос са на литургия в манастира, където се предполага, че е живял Йоан Богослов. Но остров Корфу тази нощ веднага след „Хростос воскресе” хвърляха глинени стомни с вода през балконите. На остров Калимнос започна символична война с фойерверки.

В прочувствено обръщение към вярващите архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос пожела духовна сила в тези тежки за страната години.

В манастирите тази вечер започва бдение и литургия за утрешния празник на Свети Георги.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени