Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици българи се поздравиха с "Христос воскресе" в екзархията в Истанбул

Снимка: Архив

Точно в полунощ стотици православни българи, изпълнили българската екзархия в Истанбул, се поздравиха с "Христос Воскресе - во истина Воскресе". Извърши се и традиционното обикаляне със свещи в двора на Екзархията. След това светата литургия продължи в екзархийската църква "Свети Йоан Рилски" до към 3.30 часа. Изнесе я пристигналият специално за Великден пратеник на Светия синод маркианополски епископ Константин заедно със свещеника на българските църкви в Истанбул Ангел Велков и още двама свещеници от България.

Литургията бе масово посетена от истанбулските българи и туристи, дошли специално за Великден от България.Обширният двор на екзархията бе препълен с хора.

Празничното богослужение за Второто Възкресение започна тази сутрин в 11 часа в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в квартала Шишли. Прочетени бяха текстове от евангелието на български, турски, гръцки, сръбски и руски език. Църковният хор на общността на истанбулските българи изпълни евангелски песни. Присъстваха и представители на българското генерално консулство, българи, които живеят и работят в Истанбул, група православни християни от Молдова.

Света литургия бе изнесена и във Вселенската патриаршия. На нея присъстваха и турски официални лица, туристи от Гърция и от България.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени