Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 хиляди души участваха във Великденските тържества в Москва

Снимка: Васко Михайлов

За православните християни в Русия Възкресение Христово е главният и най-светъл църковен празник. Само в Москва във Великденските тържества през изминалата нощ участваха над 300 хиляди души.

Тържествената служба в главния храм на Русия "Христос Спасител" оглави патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. В обръщение към вярващите той ги призова да укрепват своя „духовен имунитет” срещу опасните и разрушителни безнравствени тенденции в съвременния свят:

Пасхата Христова е празник на победата и празник на свободата. С това чувство възприемаме този свят ден. Нашият господ Исус Христос обнови живота на човешкия род, както пролетта обновява нашия живот и природата. Днес всички ние се нуждаем от това обновление.

5 хиляди вярващи присъстваха на тържествената великденска литургия в „Христос Спасител”. Сред тях бяха президентът Владимир Путин, а също така премиерът Дмитрий Медведев със своята съпруга.

В специално послание до вярващите руският президент изтъкна ролята на руската православна църква за поддържането на гражданския мир и съгласието в страната, за укрепването в обществото на високите морални, нравствени идеали и семейни ценности.

От днес до Възнесение Христово всеки ден ще се нарича светъл и вярващите ще си честитят големия празник.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени