Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Подготвят се промени по цялата енергийна верига

Снимка: БГНЕС

В българската енергетика няма да се работи на парче, заяви категорично президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Той подчерта, че се подготвят промени по цялата енергийна верига и посочи, че ще има ограничения за всички в системата, на базата на подготвени вече енергийни пакети.

Министерство на икономиката днес преговаря с всички по веригата и проверява всички по веригата. И не само зелените, но и кафявите, но и заводските централи, но и ядрените централи. Абсолютно всички по веригата са обект на проверки, за да може да се родят промените в българската енергийна стратегия. Категорично заявявам, че има много неефективности в системата. Също така, много ясно заявих, че не само ЕРП-тата са удобните виновници. ЕРП-тата са девет стотинки от един лев в сметката на българските граждани. Ние искаме да осветлим всички по веригата, да посочим какво правят държавните монополи. Ние искаме да видим и неефективностите там и да имаме решение не на парче, а да имаме цялостно решение. Със сигурност зелените трябва да отстъпят, но със сигурност, разбира се, и мините, и ядрената енергетика, и заводските централи, абсолютно всички трябва да бъдат сложени на масата за преговори, заяви президентът.

Енергийният системен оператор е на финалната права преди отделянето си от НЕК, а ДКЕВР вече са подготвили наредбите по Третия енергиен либерализационен пакет, каза държaвният глава.

Либерализацията, която не се случи години наред, би могла да стане за три месеца и ще стане, ще стане. ДКЕВР вече си написа наредбите, остава последната. Някой можеше ли да си помисли, че за да можем да дадем шанса на българските граждани да имат свободата на избор на доставчик на ток, трябваше да отделим инфраструктурата от производството и от самата услуга "доставка на ток". Ами, това се случва. Енергийният системен оператор е на финална права да бъде отделен от НЕК. Всичкото това има една единствена цел - този път да имаме пълната прозрачност, да си променим стратегията в енергетиката по един легитимен начин в следващото Народно събрание, така че да знаем какво правим от тук нататък.

Президентът заяви, че каквито и компромати да залеят предизборната кампания, това няма да промени дневния ред на хората и апелира да се гласува, и то по съвест:

Хората са мъдри и техният дневен ред е различен и много ясен. Те искат да чуят ангажименти за доходи, за работа, за мерки срещу младежката безработица и в подкрепа на икономическата перспектива на регионите. Аз вярвам, че каквито и компромати от тук нататък да залеят последните дни на предизборната кампания, това няма да промени важния за хората дневен ред. Aз си пожелавам гражданска активност, така, както хората показаха по време на протестите в много градове, че имат мнение и че са готови да наложат нов дневен ред на политиците.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени