Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9% от възрастните и 18% от децата страдат от астма

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден за борба с астмата. Лайтмотивът тази година е "Ти можеш да контролираш своята астма".

В България честотата на болните от астма над 18-годишна възраст е 9%. При децата честотата е двойно по-голяма. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" доц. Явор Иванов, председател на Дружеството по белодробни болести.

Нашият акцент е, че обществото би могло да помогне на пациентите с астма, като направи нещо за това, че въздухът да е по-чист. Данните от последните години са категорични, че честотата на астмата расте, особено при децата, които живеят в големите градове, които са изложени на автомобилния трафик и дори е установено, че за децата, които живеят в обсега на големите кръстовища, където минават много автомобили, до 300 метра, рискът да заболеят от астма е много висок, рискът тези деца след 8-годишна възраст да имат намалени функционални показатели е много голям. Нашият апел е да направим това, което можем за чистотата на въздуха.

Две от решенията в градовете са зелените площи и ограничаването на автомобилния трафик, категоричен е доц. Иванов.

Днес в София ще има пункт пред Министерството на здравеопазването от 14 до 16 часа, където всеки ще може да си направи бърз тест на дишането.

Макар от това алергично респираторно заболяване да страдат близо 500 000 деца и около 250 000 възрастни, едва около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астмата от НЗОК, безплатни за пациентите, предаде репортерът на БНР Надежда Цекулова. Във връзка с Международния ден на астмата пациентската организация "АБ" и научните дружества по алергология и пулмология алармираха, че децата у нас все по-масово страдат от алергични заболявания, свързани с астмата. Основната причина за това е замърсяването на въздуха и околната среда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна