Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Сигурните прогнози за резултатите от изборите са трудни, неизвестните са много

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ще има ли драматично разминаване между прогнозите на социологическите агенции и резултатите от избори на 12 май, това коментираха в предаването "12+3" социолозите проф. Петър-Емил Митев от Институт "Иван Хаджийски" и Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Мисля, че нашето общество не възприема все още достатъчно адекватно социологическите изследвания. Първо, трябва да се прави разлика между диагноза и прогноза. Прогнозата се прави на основата на тенденции, изследвания. Никога не трябва да се забравя, че съществуват доста фактори по време на самото анкетиране, каза проф. Митев и обясни, че изследванията на практика не са анономни.

Юлий Павлов обясни, че вероятно грешката в това, хората да не ги разбират, е и в самите социологическите агенции. Според него скандалът с подслушванията топи преднината на ГЕРБ и тя вече е в рамките на 2-3 пункта пред БСП.

Не е ясно дали тази динамика ще продължи. Вярно е, че отказите на хората да участват в допитванията на социолозите, са се увеличили. Страх има на местно ниво. Има 4 сигурни партии засега. Почти сигурно е влизането в парламента и на "България на гражданите". Но не мисля, че ще мога да направя сигурна прогноза. Абсолютно неясно е и колко хора ще гласуват. Данните ни показат, че пада готовността.

Много вероятно е да влязат повече на брой партии, каза проф. Митев и добави като вероятност в парламента да влезе и коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна