Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпорната стена на гробищата в кв. "Бояна" е надградена незаконно

Снимка: БГНЕС

Подпорната стена на гробищния парк "Св. Архангел Михаил" в кв. "Бояна" е надградена незаконно, сочи проверката на Дирекцията за национален строителен контрол и Дирекция "Контрол по строителството" към Столична община. От тази стена на 4-и май актьорът Чочо Попйорданов падна и вследствие на тежки травми почина.

Директорът на Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община архитект Влади Калинов каза за "Хоризонт", че ще бъде издадена заповед със санкция за незаконно строителство:

Установи се, че за увеличаването на височината на подпорната стена няма строителни книжа, разрешение за строеж, има одобрени проекти в районната администрация в район Витоша. Но такива проекти не са подавани в направление "Строителство и градоустройство".

На мястото на инцидента височината на стената по одобрен проект е около метър и не е предвиден предпазен парапет. В последствие стената е надградена до два метра. На въпрос защо до фаталния инцидент не е направена проверка за надграждането, архитект Калинов отговори:

Като си представите каква е територията на един район, трудно е да се обходи всичко наоколо, особено в ситуация, при която това е частен терен, може да се види само тогава, когато се изгражда. На пръв поглед прави сериозно впечатление, че стената е прекалено висока, без да има предпазен парапет.

От проверяващите е съставен констативен акт за премахване на незаконното надграждане на подпорната стена и ще бъде наложена имуществена санкция на собственика на гробищния парк в размер от 5 000 до 50 000 лева, заяви още архитект Калинов:

Отговорността е изцяло на този, който е допуснал да извърши този строеж и го е извършил. Няма нищо различно от всички останали случаи, в които е констатирано незаконно строителство. Случаят обаче се изостря още повече от това, че имаме много тежък инцидент.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна