Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаул Камиса-Раз: Досегашните заключения на българското разследване на атентата в Бургас съвпадат с израелските

Снимка: Архив

Досегашните заключения от българското разследване на миналогодишния атентат на летище Бургас съвпадат с израелските. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз:

България направи много важни стъпки: първо, достигането до много категорични, ясни данни относно конкретните извършители на това нападение, но разбира се, и достигането до извода, че "Хизбула" е организацията, която изпрати тези терористи. Ние доказахме в Израел, че и иранците са свързани с това нападение също така. Доколкото знам следствието в България не е приключило. То продължава и вярвам, че не е далеч денят, в който следствените действия ще прераснат в съдебен процес.

Дипломатът изрази надежда, че следващото българско правителство, което трябва да бъде съставено след утрешните избори, ще работи за включване на организацията "Хизбула" в списъка на ЕС с терористични организации.

Израел ще подкрепи евентуална международна военна операция в Сирия, но няма да участва пряко в нея, обяви Шаул Камиса-Раз:

Намесата на международната общност е много важна, за да може да се възстанови редът в Сирия, за да може да се върне нормалността там и, разбира се, да се достави спешна помощ на милионите граждани, които са жертва на ужасни престъпления срещу тях, убийства. Извършва се едно колективно убийство и това наистина напомня престъпленията на нацистите срещу еврейския народ по времето на Холокоста.

Израел има данни, че "Хизбула" получава от Иран през Сирия оръжия, които могат да застрашат сигурността на Израел и еврейската държава се готви за евентуален по-сериозен конфликт в региона, каза още послъникът:

В момента, в който имаме конкретна, точна информация и знаем тази информация по какъв начин застрашава Израел, къде и кога, тогава нашите сили ще отговорят в момента и по начина, когато трябва да отговорят, за да предотвратят всяка една заплаха. Реакцията няма да бъде като цялостно срещу съответната страна, а ще бъде конкретно съсредоточенa срещу съответните фактори, които застрашават в този момент израелските интереси.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени