Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Гълъбов: Може би ще се наложи да наблюдаваме наблюдателите

Снимка: БГНЕС

Основната група от проблеми е свързана с организационни нарушения, каза Антоний Гълъбов от Асоциация "Прозрачност без граници".

Имаме сигнали за недопускане на наблюдатели, имаме засичане на удвоени екипи от една и съща политическа сила. Липсата на добра организация, масово са отделени бюлетините, масово са подпечатвани предварително. Да приемем, че тези по-дребни технически нарушения няма да повлияят на резултата, смята Гълъбов.

Наблюдават се притеснителни тенденции като например наличието на хора без обозначителни табели в избирателните секции, каза Асен Генов, доброволен сътрудник на Института за развитие на публичната среда.

Получихме сигнал за опити да бъдат купени цели секционни комисии. Администрацията очевидно не е добре подготвена. Притеснителни са най-вече детайлите, свързани с организацията и административния капацитет, обобщи Генов.

Не сме имали такова наблюдение от изборите през 1997-а година, подчерта А. Гълъбов.

Има организации, които нямат опит в наблюдение на избора. Има и такива, които дори не са положили усилия да заличат връзката си с политически партии. Може би ще се наложи да наблюдаваме и наблюдателите, отбеляза Гълъбов.

Цялото интервю с А. Гълъбов и А. Генов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна