Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Цонева: Първите впечатления са за организационни трудности

Снимка: БГНЕС

275 международни наблюдатели и хиляди представители на 15 български неправителствени организации следят за честността на изборите.

Първите впечатления са за организационни трудности и недостатъчно обучени комисии, каза за "Хоризонт" Антоанета Цонева - председател на Института за развитие на публичната среда. Бюлетините трябва да се откъсват от пачките пред очите на избирателя, каза още тя:

Ще използвам ефира на "Хоризонт", за да кажа на всички, които се занимават с избори днес, че бюлетините не трябва да се разпластяват от пачките. Трябва да си стоят на пачка и всеки избирател трябва да получи бюлетината, като тя се откъсне специално пред него, преди да се подпечата и да влезе в изборното помещение. Имаме случай, в който бюлетините просто са разпластени, а така не трябва да се прави.

В по-късно включване в сутрешното предаване А. Цонева отново подчерта, че се усеща напрежение и че изборната администрация на много места не е запозната с новостите.

Наблюдател е станал свидетел на гласуване с две бюлетини едновременно, каза Цонева. Тя подчерта, че изборни книжа, печати и списъци не могат да напускат изборните помещения. На два пъти са регистрирани и случаи, в които наблюдатели са влизали с избиратели в тъмната стаичка, каза още Цонева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна