Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентираното подслушване в България

Снимка: Архив

Какви нарушения на европейски правила са се допускали с практиката на нерегламентирано подслушване в България ?

Нерегламентираното подслушване е престъпление, но също така е и нарушаване на основни човешки права в демократичната държава, коментира омбудсманът Константин Пенчев. Заради това България може да бъде изправена пред Европарламента. На първо време с темата ще се занимае Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи, която на 7-и май ще гласува дали да насрочи дебати. Процедурата би била неприятна, но държавата ще трябва да е доволна, ако всичко приключи с дърпане на ушите й, че е подслушвала своите граждани.

Владимир Кисьов - бивш преговорящ на България и представител на местната власт в Комитета на регионите коментира как отеква скандалът с подслушванията в европейските институции, какво ни казва Еврокомисията с факта, че не предвижда засега извънреден доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка преди документа, който се очаква да бъде изготвен в края на годината. Кой е по-големият проблем - злоупотребата с еврофондове, зависимото правосъдие или незаконните СРС-та, чрез които стават ясни другите проблеми.

Интервю на Таня Милушева с Владимир Кисьов - бивш преговорящ на България и представител на местната власт в Комитета на регионите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна