Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Правителството на САЩ е принудено да поиска оставката на Стивън Милър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В специално изявление президентът Барак Обама заяви, че правителството на САЩ е принудено да поиска оставката на Стивън Милър - комисар на Службата по вътрешните приходи. До тук се стигна заради обвиненията, че службата е насочвала допълнителни проучвания, свързани с данъците на определени консервативни групи. Президентът обеща и да сътрудничи с Конгреса в рамките на разследването.

По повод другия скандал, свързан с атентата в Бенгази в края на 2012-а година, републиканците заявиха, че това е терористичен акт и обвиниха Обама, че не е бил разкрит и предотвратен навреме.

От показаните сега електронни писма става ясно, че говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд е поискала в началото атентатът да не се представя като такъв, но директорът на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс не е бил съгласен.

След повече от половин година от нападението над американското консулство в Бенгази, републиканците се връщат за пореден път към случая. Политическите анализатори смятат, че с тези два скандала и с третия, свързан с изземването на информация за телефонните разговори на репортери и редактори от АП, едната от целите на републиканците е да притискат Обама колкото може повече и да попречат на усилията му да доведе до завършек имиграционната реформа, доверието към него и администрацията му да бъде разколебано и в малко по-далечен план да се попречи на демократите да запазят контрола в Сената на междинните избори следващата година.

По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна