Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хашим Тачи: Косово е на сигурен път

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Косово е на сигурен път, казва премиерът на най-младата балканска държава Хашим Тачи. Предстои, според него, подписването на Споразумението за стабилизация и асоцииране. И Прищина ще се движи към процеса на либерализация на визите. Важното е, че ЕС напълно подкрепя Косово.

Нашето европейско бъдеще е сигурно. С всички страни от района сме създали добри отношения. В момента извършваме демократични реформи в законодателството, било то в икономически план или политически. Ние сме на сигурен път, въпреки че той не е кратък, нито пък лесен.

ЕС е незаменим. Определено той ще се ангажира с интеграцията на страните от района. Чакам този процес да се развие по-бързо и по-качествено, за да може да се постигне присъединяването на целите Западни Балкани към ЕС и НАТО и определено, за да може да има мир, икономическо развитие и стабилна перспектива.

По отношение на ефекта от постигнатото споразумение между Белград и Прищина върху процесите в Западните Балкани, премиерът Тачи коментира как то може да повлияе върху отворените въпроси в региона. Мисля, че споразумението мeжду Косово и Сърбия е едно послание за Скопие, което ще рефлектира в намирането на компромис и решение, така че да не се усложни евроатлантическият път на Македония, най-вече да се инвестира в европейските ценности и не на последно място, особено мотивиращи са декларациите на албанските лидери в Македония, които са "жадни" за по-скорошната интеграция в НАТО и ЕС.

Физическите сблъсъци на етническа основа между македонци и албанци в Македония притесняват премиера на Косово Хашим Тачи.

Постоянно насърчаваме албанците да бъдат част от институциите и част от демократичния живот. Искам да подчертая, че наистина 3% от сърбите в Косово имат повече права отколкото 35% от албанците в Македония. Мисля, че в тази насока албанските лидери и македонските власти в Скопие трябва да обсъждат и трябва да прилагат Охридското споразумение.

Интервюто на Николай Кръстев с косовския премиер Хашим Тачи можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна