Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия за годишнината от възстановяването на Българската патриаршия отслужи патриарх Неофит

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за 60-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На втората неделя след Великден се отдава памет на жените мироносци, именно при тях се явява Ангел Господен, който им съобщава за Възкрасение Христово. Родната ни църква отбелязва днес и знаменателна дата в своята история - 60 години от възстановяването на патриаршеското си достойнство. В синодалното и патриаршеско слово, представено от епископ Наум, БПЦ поиска повече възможности за социално служение и въвеждане на вероучение в училищата ни:

Днес ние настояваме и ще продължаваме да настояваме за повече възможности пред вечната спасителна мисия на църквата в скъпата ни родина. Все още нашите деца нямат пълноценната възможност да научават достатъчно за православната си християнска вяра и за църквата, откърмила духовно техния народ. Все още обществото ни изживява духовна криза, криза не само социална или политическа, но и криза на ценностите, криза в осмислянето на вечните истини.

След Светата литургия, патриарх Неофит отслужи заедно с висши духовници и Благодарствен молебен. В краткото си приветствие главата на БПЦ подчерта:

Родната ни света църква се облече в нова слава и величие и до ден днешен изпълнява своя църковен дълг с чест, достойнство, с ревностно служение на Светото православие.

В синодалното и патриаршеско послание, предсдтавено от главния секретар на Светия синод епископ Наум, се казва, че Българската православна църква като правоприемник на Плисковската епископия на Префанската патриаршия и Охридската епископия, каткто и на Търновската патриаршия, са преминали през изпитание на войни и различни политически и обществени режими и въпреки това БПЦ е успяла да възстанови патриаршеското си достойнство на 10 май 1953 г. През тези 60 години Българската патриаршия е укрепнала като автокефална юрисдикция и член на Единната съборна църква, възстановявайки своето изгубено място във Вселенското православие. Гости на тържествата бяха и делегация от румънската патриаршия. Възстановя се светата Българска Патриаршия.

Всеизвестно е, че Българската Православна Църква, в цялото време откакто бе възстановена през 1872 година, с голямо усърдие е пазила Православната вяра. Поемам по Божия милост и според гласа на Светата ни Църква нейното кормило, за да я водя.

С тези думи, изречени преди 60 години от тогавашния пловдивски митрополит Кирил, - Българската Православна Църква възстановява патриаршеското си достойнство, а той става патриарх.

Така, след близо 550 години, Българската Православна Църква отново става Патриаршия и засилва позициите на славянските Църкви  в Православния свят, където, макар и невидима, разделителна линия минава между славяни и гръкоговорящи. Кирил е запомняща се фигура, не само в църковната, но и в гражданската история на България, където името му остава завинаги с активната позиция по спасяването на българските еврей по време на Втората световна война.

Възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ има много сериозно измерение и става едно от най-важните събития в България през 20 век. Според преподавателя в Богословския факултет Павел Павлов това събитие е важно:

Когато говорим за днешното измерение на Патриаршията , трябва да знаем че докато тя съществувая има един народ  и една Поместна православна Църква това е и гаранция за съществуването на държавата.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна