Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Паскал Перино: Искането на ГЕРБ за касиране на изборите е без прецедент в ЕС

Снимка: БТА

Как изглеждат предсрочните български избори и реакциите след тях през очите на френския професор Паскал Перино.

Професор Перино ръководи Центъра за изучаване на френския политически живот (CEVIPOF). Световно име е в областта на електоралната социология и в анализа на крайната десница във Франция и Европа. Демокрацията боледува, е една от неговите тези. Ирина Надева го попита как изглеждат тези симптоми при демокрацията в България.

Младите поколения изпитват болка от демокрацията, такава, каквато тя е понастоящем, казва професор Паскал Перино.

Той коментира пред "Хоризонт" искането на ГЕРБ за касиране на изборите като действие, което няма прецедент в Европейския съюз.

Не може щом резултатите не ви харесват, да призовавате да се гласува наново. В демокрацията не трябва никога да си лош губещ, защото тогава ще си и лош печеливш.

Според професор Паскал Перино крайно десните партии не само в България, но и в Европа печелят от протестния вот и от страховете на хората от глобализацията. Той не изключва Волен Сидеров да подкрепи коалиционна ос между БСП и ДПС, въпреки формалното противоречие с принципите на "Атака".

Крайно десните добре улавят новите проблеми с глобализацията и ги експлоатират. Те наливат масло в огъня, но това не им пречи да се приспособяват. Така че и г-н Сидеров - може би, кой знае! - утре ще даде подкрепата си на правителство, изградено върху коалиционната ос между българските социалисти и партията на българските турци. Нещо, което наистина придобива комичен оттенък! Но крайно десните го практикуват като се изкарват „гаранти на политическата стабилност”, независимо от противоречията.

Професор Паскал Перино коментира и сравнението между левицата и десницата в Европа, както и моделите на демокрацията на участието, референдумите, кварталните и обществените съвети, за които има примери и във Франция. 

Повече от интервюто на Ирина Недева с проф. Паскал Перино, излъчено в "Преди всички", можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Ирина Недева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна