Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СЕМ започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР

Снимка: БГНЕС

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио.

Преди началото на събеседванията председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов определи като нелепи инсинуации твърденията, че СЕМ е взел решение да не проведе избор за генерален директор на БНР.

Росланна Радомирова, която работи като вътрешен одитор в радиото, беше първата изслушана. В концепцията си тя залага на агресивна рекламна политика и на дарителски капмании за БНР с цел набиране на допълнителни средства за радиото:

Защото няма да стигнат парите. Ние създаваме един некомерсиален продукт, който не е интересен на частните медии и трябват пари.

Радомирова предлага съкращение на персонала, но след атестация. Излишно е да има кореспонденти в страната, регионалните радиостанции покриват територията на страната, каза тя и уточни, че за новини от чужбина може да се ползват и колеги от други медии.

В концепцията си Диана Димитрова предлага всички предавания по "Хоризонт" да са с еднаква продължителност - 3 часа, по програма "Христо Ботев" да има 12 часа говор и 12 часа музика, радио Бинар и Радио София да се обединят, а Радио България да се закрие:

Колегите от Радио България ще бъдат пренасочени към сайта, друга част от тях могат да бъдат изпратени като кореспонденти в страните, в които има концентрирани големи български общности. 

Сред предложенията на Диана Димитрова са и  нови уебпродукти, кандидатстване по европрограми с цел набавяне на допълнителни средства, намаляване на  настоящия състав на БНР, дигитализация на архива, нова маркетингова политика и максимална продължителност на интервютата по "Хоризонт" до 7 минути.

След Димитрова пред СЕМ се представи Ванче Бойков. Той иска БНР да стане рекламно лице на България, публичен контрол над дейността на радиото, повече радиомостове, а журналисти да бъдат пращани на едномесечни командировки в чуждестранни информационни агенции:

Закупуване на журналистическа техника за пряко предаване, За монтаж на място, диктофони, телефони и фотоапарати за интернет портала.

Бившият главен счетоводител на радиото Жени Гаджалова предложи в концепцията си програмно бюджетиране, регулярно атестиране на всички служители и констатира:

През последните 23 години програмите на БНР се предпазиха от изкушението да потърсят своето развитие към масовия вкус, но заедно с това останаха на равнище на иституционална хроника.

Утре и в сряда събеседванията продължават, а в четвъртък СЕМ трябва да избере нов генерален директор на Българското национално радио.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени