Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Снимка: Pixabay
Чуй новината! Чуй новината:

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. 

Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии.

За един месец от юли в сравнение с юни регистрираните в бюрата по труда са се увеличили с почти 2000 души и са близо 153 000. 

Най-силна е конкуренцията за една вакантна позиция в областите Габрово и Хасково, където се състезават по 14 безработни, а най-малка - в Добрич - по двама, и в Бургас - по трима. 

От Агенцията по заетостта се похвалиха, че в резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в Бюрата по труда, през юли са активирани над 5000 неактивни на пазара на труда, което е с 18 процента повече спрямо предходния месец. 

Започналите работа безработни през юли са над 14 500 души. 

Увеличава се и броят на заявените в Бюрата по труда свободни работни места, които през миналия месец са близо 9 000. 

В реалната икономика най-много са местата в сферата на преработващата промишленост - всяко четвърто, следвана от образование, търговия, административни и спомагателни дейности, хотелиерство и ресторантьорство.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени