Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици граждани се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на Сотир Цацаров

Снимка: БГНЕС

Стотици граждани са се събрали пред Съдебната палата, за да изразят подкрепата си за главния прокурор Сотир Цацаров. Те очакват от държавното обвинение да стигне докрай в разследванията срещу бивши висши представители на кабинета Борисов.

"В затвора всички корумпирани", такъв лозунг издигат протестиращите, като освен лицата на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, бившия финансов министър Симеон Дянков и Мирослав Найденов, могат да бъдат видени и лицата на Сергей Станишев и други бивши представители на изпълнителната власт.

Протестиращите са категорични, че единствената институция, на която в момента имат доверие, е главният прокурор и се надяват той да приключи разследванията, които е започнал - по начина, по който очакват протестиращите. А именно - с обвинителни актове и присъди. Те също така предупреждават, че ако това не се случи, много бързо ще свалят доверието си от него.

Този протест се провежда с разрешението на полицията. Той е от 10.00 до 11.30. Протича с изказвания и скандирания с мегафони. Около главния вход на Съдебната палата е направена жива верига.

"Цацаров, ела при нас, за да ти кажем защо сме тука!" това скандираха протестиращите под прозорците на главния прокурор. Засега няма информация дали обвинител номер едно ще се срещне с тях. 

Няма информация и дали главният прокурор работи по едно от очакванията към него през тези дни, а именно да поиска имунитета на Цветан Цветанов, за да може разследването да продължи. Вчера бившият вътрешен министър декларира в деловодството, че е готов да се откаже от имунитета си, но това няма как да стане, преди да постъпи искане от главния прокурор.

Информация на Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна