Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родния град на просветителите започнаха тържествата за днешния празник

Снимка: Архив

В Солун започват поредица от тържества във връзка с 1150 години от началото на Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий.

"Върви, народе възродени" пеят ученици от българското училище пред паметника на Кирил и Методи в Солун.

В родния град на просветителите започнаха тържествата за днешния празник. Пред катедралата „Св. Св Кирил и Методий” се поднасят цветя на паметника на славянските учители от представители на дипломатическата мисия, ученици от неделното българско училище и кметството на Солун.

Училището на българчетата в Атина днес отбелязва и свой юбилей - 10 години от създаването си - с богата програма и литературен конкурс.

Днес ще стане и тържественото откриване на новият паметника на Солунските братя, който се намира срещу църквата и е построен със средства на гърци, които живеят в Русия. Това е специален подарък от гръцката общност в Санкт Петербург към кметството на Солун.

Дипломатическата мисия на Словакия също открива паметна плоча на признателност към създателите на славянската азбука.

Изследователи на делото на Кирил и Методи ще се срещнат на международна конференция в Солун под егидата на кмета на града.

Днес се открива и мащабна изложба с реликви и икони от времето на Великоморавската мисия. Експонатите са изложени в Солун до края на годината, след което ще бъдат изпратени в страните, където солунските братя разпространяват християнството сред славяните.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна