Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков разговаря с италианския премиер за енергетиката

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Марин Райков връчи орден „Мадарски конник" първа степен на италианския адвокат Джузепе Консуло заради неговата помощ за изчистване името на България от обвиненията за атентата срещу Папа Йоан Павел Втори. Това стана на церемония в българското посолство в Рим по случай 24 май

В едни много тежки времена за България, в един период, който беше силно белязан от Студената война, г-н консулът помогна на България да изчисти името и образа си. В периода 1982-1986 година България трябваше да докаже на света, че нейното име не може да бъде отъждествявано с един от най-ужасните актове на насилие – атентата срещу папата.

По-рано, Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета. Акцент в разговора е била енергетиката:

Аз настоях много на значението, което ние отдаваме на проекта „Набуко Запад”, на политиката на дезертификация не само на маршрутите, но и на източниците, подход, който е в основата на българската политика в сферата на енергетиката. Лета също имаше своите анализи, които сподели с мен с оглед на проблемите, които са пред италианската икономика, те също не са малко.

Както всяка година на 24 май, водена от премиера българска делегация бе приета от папата. Изненадващо, оперната певица Александрина Пендачанска, председателят на БАН Стефан Воденичаров и режисьорът Явор Гърдев не бяха допуснати на аудиенцията и останаха да чакат в двора на Ватикана. Служители от българското посолство обясниха, че в последния момент ватиканската администрация е съкратила предварително уточнения брой на делегатите, без мотиви и без да предупредят за това предварително.

От днес до понеделник министърът на културата Владимир Пенев ще бъде на посещение в Рим, където ще открие "Празник на българското кино". Това е шестото издание на Дните на българското кино в Италия, което ще започне с излъчването на филма "Цветът на хамелеона" на режисьора Емил Христов и сценариста Владислав Тодоров. Зрителите могат да видят още "Чужденецът" на Николай Илиев, две серии от сериала "Под прикритие", "Инкогнита" на режисьора Михаил Пандурски, както и документалните филми "Разкриване на Саломе" на Найо Тицин и "Незабравимата Гена" на Магдалена Манолова.

В програмата на министър Владимир Пенев са предвидени срещи по повод предстоящото подписване с Италия на междуправителствено споразумение за копродукции.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна