Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Предлагаме парламентарният контрол да се отвори за граждани

Снимка: БГНЕС

Граждански организации представят днес в парламента предложения и идеи по проекта за правилник на организацията и дейността на 42-рото Народно събрание. Ще участват и депутатите от временната комисия за изработване на правилник. Поканени са граждански организации, които имат опит и експертност в областта на проблематиката.

Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", каза в "Преди всички", че едно от предложенията им е откриването на формата на парламентарен контрол към граждани и неправителствени организации. Във всеки парламент има ресорна комисия. Когато се натрупат достатъчно значими питания, съставът на комисията ще ги обработи и депутат ще ги зададе като въпрос към съответния министър.

Извън парламентарния контрол предлагаме внасяният законопроект от народен представител да бъде представен на страницата на НС. Народните представители да представят достатъчно рано своите законопроекти, за да могат да бъдат обсъдени.

Оценката на изборния процес според "Прозрачност без граници" е: трайно и устойчиво се запазват практиките за контролиран вот и купуване на гласове. Това вече е търсена форма от обществото.

Цялото интервю на Таня Милушева с Калин Славов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени