Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1 милиард лева е годишният дефицит в енергийната ни система

Снимка: БГНЕС

Световната банка заедно с Европейската комисия извърши проверка на енергийния сектор в България. Проверката бе поискана от служебното правителство, назначено след оставката на кабинета "Борисов" вследствие на уличните протести срещу високите сметки за ток. Според банката липсват ключови регулаторни възможности. Световната банка призовава за по-адекватна система за подпомагане на енергийно бедните, както и за подобряване на начина, по който системата на енергетиката се управлява. Основните изводи, които прави Световната банка, са, че има непрозрачност при управлението на държавните енергийни дружества, недостатъчно независим регулатор и усещане за корупция.

Дефицитът в енергийната ни система е между 800 млн. и 1,1 млрд. лева годишно. Това обяви служебният министър на енергетиката Асен Василев. За преодоляването на дефицита са необходими спешни промени по цялата енергийна верига, се посочва в докладите от проверките на Световната банка и на Европейската комисия. Изводите бяха представени от вицепремиера Екатерина Захариева и от министър Асен Василев:

Имаме разходи в енергетиката, които са по-големи от приходите в нея, т.е. начинът, по който е построена към момента, и ценообразуването, както и използването на наличните мощности в страната и тяхното изграждане, не могат да продължат занапред. Защото това създава огромен дефицит, финансов дефицит в системата на енергетиката. Т.е. трябва да се предприемат много сериозни реформи. Чрез БЕХ, в общи линии, се управляват почти всички държавни активи в енергетиката. Което създава няколко проблема, създава липса на прозрачност, всяка от компаниите не е задължително да ценообразува по ефективен начин и трето, голяма част от трупащите се дългове и финансови дефицити в системата реално не се виждат, защото те остават скрити в тази корпоративна структура, посочи министър Василев.

Според него, ако целият енергиен сектор не се преструктурира, няма начин да бъде затворена дупката на финансовия дефицит и може да се навлезе в спирала на нарастване на цените. Според констатациите на Световната банка, цитирани от Василев, до 2030-а година страната ни ще натрупа 13 милиарда лева задължения за изкупуване на енергийни мощности. Ако не преструктурираме сектора, всяка година ние трябва да даваме по 1 милиард лева, за да запазим цените на текущите нива, добави министърът.

В доклада на Световната банка се предлага БЕХ да бъде закрит. Асен Василев смята, че това трябва да се случи. Не съм сигурен, че това може да стане утре, трябва да стане по начин, който да не доведе до срив в системата.

Служебното правителство предлага членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избират от Народното събрание, с цел подобряване на състоянието на енергийния сектор у нас. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Сред предложенията на правителството е и разделянето на държавния регулатор на две подкомисии, едната от които да се занимава с водния, а другата с енергийния сектор. Промените в Закона за енергетиката, които кабинетът ще предложи на 42-рото Народно събрание, включват и участие на гражданска квота в учреден чрез закон обществен съвет по енергетика.

Европейската комисия констатира, че 61 процента от българите са енергийно бедни. ЕК отправя краткосрочни препоръки за изготвяне на анализ за ефективността на когенерациите и евентуалното извеждане от експлоатация на някои от мощностите, осигуряване на по-големи ресурси за ДКЕВР, като за това се използват и фондове на ЕС. Европейската комисия препоръчва да се преразгледа наредбата, която позволява на регулатора да променя цените на енергията от ВЕИ по всяко време, защото това създава нестабилност. Сред препоръчаните краткосрочни мерки са предприемане на стъпки за увеличаване на изнасяната енергия към Турция, ускоряване на отделянето на НЕК и ЕСО, ограничаване на изкупуваната от НЕК енергия от заводски централи до количеството, което отговаря на топлинния им товар.

 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна