Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативна група иска да бъдат признати резултатите от референдума за "Змейово"

Снимка: БГНЕС

Инициативната група "За чист въздух" в Стара Загора иска да бъде признат вотът на близо 30-те хиляди граждани, които участваха в местния референдум и да бъде закрит военният полигон "Змейово".

Въпреки че не беше постигнат посоченият в закона кворум, инициативната група настоява да бъде признато волеизявлението на участвалите в референдума граждани. От гражданската инициатива сравняват още резултатите от старозагорското допитване с тези от националния референдум и този в Бургас, които са почти еднакви и които, според тях, са повод за промяна в Закона за прякото участие на гражданите в централната и местна власт.

Те настояват още народните представители, които обещаха да съобразят резултатите от референдума, да изпълнят предизборните си обещания. Ето едно от тях - на лидера на БСП Сергей Станишев, който беше водач на листата на Коалиция за България в Старозагорски избирателен район:

Трябва да има прозрачност и трябва да има контрол върху този полигон. Трябва гражданите на общината да решат съдбата му. Защото най-важно е здравето на хората. Тука не могат да се правят компромиси, независимо от това какви интереси има. Защото има неща над тези интереси, заяви по време на предизборната кампания Сергей Станишев пред БНР.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна