Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28-ият поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" потегля от брега на Дунав край Тутракан

Снимка: БГНЕС

28-ият поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" ще потегли днес от брега на Дунав край Тутракан. През следващите четири дни походниците ще изминат общо 220 км до местността Керчан баир близо до Попово, където е гробът на войводата Таньо Стоянов.

По традиция походът ще тръгне от дунавския бряг край тутраканското село Пожарево, където всяка година ученици правят възстановка на слизането на четата на българска земя.

От днес до 2-ри юни над 360 походници ще преминат през 28 населени места в общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

От 9 години походът е с национален статут и се провежда със съдействието на  Министерството на образованието. В рамките на проявата ще бъде отчетен националният конкурс за есе, мултимедия и рисунка на тема "Таньо войвода през призмата на съвременния и модерен свят" и "Какво знаем за Таньо войвода и за пътя на неговата чета през 1876 г.?".

В програмата са предвидени още преглед на маршовата песен, изяви на фолклорни и художествени състави, семинари и дискусии.

Походът приключва на 2-ри юни пред величествения паметник на войводата в местността Керчан баир до село Априлово, Поповско.

По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна