Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев даде висока оценка на служебния кабинет

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на служебния кабинет с премиер Марин Райков.

Намален бюджетен дефицит, ръст на фискалния резерв и по-ниска безработица е част от свършеното от екипа на Райков. В Гербова зала на "Дондуков" 2 държавният глава оцени работата на назначеното от него през март служебно правителство, а бившият вече служебен премиер отчете свършеното от екипа му през последните два месеца.

Служебните правителства са успокоявали нацията в условията на криза, гарантирали са финансовата стабилност и са задавали правилната посока, посочи президентът Росен Плевнелиев и допълни, че през последните два и половина месеца екипът на Марин Райков е предприел важни мерки по редица проблеми - безработицата е намаляла с над 1%, спаднали са лихвите по държавните ценни книжа, готови са промените в законите за енергетиката и за инвестициите.

Служебното правителство се справи с двете най-важни задачи, които стояха пред него. Внесе успокоение в нацията и организира успешно прехода към нов парламент и правителство. В тази посока изключително полезна бе работата на изборния вот към МС, организацията на изборите бе на ниво, разбира се има и други политически оценки. Моето мнение е категорично и ясно - организацията на изборите бе на ниво, изборите бяха свободни и демократични. Кабинетът на Марин Райков работеше открито и диалогично. Обществените съвети към МС и отделните министерства показаха, че това са работещи модели на взаимодействие между държавните институции и обществото.

Президентът призова новия кабинет на Пламен Орешарски да продължи добрите проекти, започнати от служебното правителство:

Призовавам народните представители и новото правителство на България да припознаят и подкрепят добрите идеи на служебното правителство като например подготвяните промени в Закона за енергетиката, концепцията на проектозакона за иновациите и всичко, което споменах до момента - електронни обществени поръчки, интегриран план за електронно правителство, изборен борд.

Според държавния глава историята ще даде от дистанцията на времето оценката. По думите му, служебните министри си тръгват с високо вдигната глава, защото са изпълнили своята задача. Той добави мнението, че министрите не са допуснали сериозни грешки в работата си, действали са принципно и по съвест, справили са се и са доказали, че може да се управлява с експертиза и без зависимости.

Президентът посочи като голям успех работата в енергетиката. Създаденият Обществен съвет определи като един от най-добре функциониращите по време на служебното правителство. Плевнелиев добави, че Съветът е действал без скрити договорки, разсекретил е над 200 договора в енергетиката и са осветлени всички по веригата.

На 13-и март държавният глава назначи служебен кабинет с премиер Марин Райков, който да осигури организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12-и май. След формирането на 42-рото Народно събрание, което преди два дни избра правителство с мандат на Коалиция за България и министър-председател Пламен Орешарски, приключи и работата на служебния кабинет.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна