Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месеци до старта на Европейския доброволчески корпус за хуманитарна дейност

Снимка: Архив

В Европейския парламент се проведе конференция на тема "Защитата на
цивилното население и предизвикателствата на реформата в сигурността в Демократична република Конго". Подчертани бяха предизвикателствата пред страната, както и някои възможности за решения, съобщи пресслужбата на Европейската народна партия. Всички участници отбелязаха липсата на координация от страна на властите в африканската държава, за да може те максимално да се възползват от двустранните и многостранните програми на международната общност. Един от ораторите, Жером Ривиер от Европейската служба за външна дейност, подчерта подкрепата на Европейския съюз чрез неговите хуманитарни мисии.

Месеци остават до старта на една от идеите на Лисабонския договор - Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ. Европейският съюз очаква да изпрати там, където е нужно, първите си доброволци догодина. Те ще имат осигурена храна и ще бъдат обезщетени за стажа според държавата, от която са. Дългосрочната цел е няколко хиляди души да бъдат изпратени в 44 страни. Ето какво казва еврокомисар Кристалина Георгиева:

Живеем в свят, в който природните катастрофи нарастват. Конфликтите са все по-чести и по-сложни. Нуждите нарастват по-бързо от наличните ресурси. Над 100 млн. европейци са доброволци.Трябва да насочим енергията на Европа към много реални, нарастващи нужди.

В корпуса са поканени да участват навършили 18 години граждани или дългосрочно пребиваващи в Европейския съюз или в друга участваща европейска страна. Те може да желаят да придобият опит в хуманитарния сектор, да са специалисти или пенсионирани работници със съответните умения.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени