Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: Обществото не трябва да очаква крайни позиции от новата администрация в МВнР

Снимка: БГНЕС

В никакъв случай обществото не трябва да очаква крайни позиции от страна на новата администрация в МВнР, както и от българския парламент, защото българската външна политика досега беше така или иначе доста дебалансирана и първото усилие на новия кабинет ще бъде да я върне към един нормален баланс, в който тя трябва да съществува, особено що се отнася до нашия регион и региона на Близкия изток, където България има възможности да води ползотворна политика. Ние се опасяваме, че през изминалите години бяха пропуснати доста шансове българската дипломация да стане фактор в този регион, който да носи и стабилност и разрешаване на конфликтите. Вместо това политиката беше водена доста авантюристично, доста едностранчиво. Това не означава непременно, че ние ще подкрепим сирийското правитвелство и ще вземем друга страна в конфликта, защото българската дипломация съществува в рамките на своите ангажименти към ЕС, т.е. тези политики се изработват не само на национално ниво, но и на ниво ЕС. Това каза депутатът от Коалиция за България Румен Йончев в предаването "Събота 150".

По отношение на износа на оръжие за Сирия, Йончев заяви: България в никакъв случай не може да е участник в конфликта. Износът на оръжие за Сирия, доставката на оръжие за всяка една от двете страни в момента, по същество представлява пряка намеса в конфликта и това могат да си го позволят само онези, които подкрепят едната или другата страна и практически участват в конфликта. Ние нямаме интерес от разгаряне на конфликта в Близкия изток и в Сирия, така че според нас позицията трябва да бъде много по-балансирана. България не може да бъде участник в конфликта по този начин.

Във връзка с атентата в Бургас, Йончев коментира: Целият този казус с атентата в Бургас е една добра илюстрация на начина, по който беше водена външната политика в България през изминалите 4 години, където външна политика нямаше.

Два основни приоритета ще има във външната политика на новото българско правителство- влизането в Шенгенското пространство и преодоляване на механизма за сътрудничество и проверки, каза Йончев и добави:

България трябва да постави своите политики в ЕС, да води своите инициативи в ЕС, за да може да спечели това доверие. Доверието що се отнася до справянето с престъпността и с корупция е в нещо друго. Нещо, което трябва да бъде основна задача на следващото управление.

Йончев коментира и енергийната независимост на България: Енергийната зависимост на Европа от Русия е безспорна. Това е геополитически факт. Що се отнася до България и българската политика – тя винаги е била за енергийна независимост дотолкова, доколкото искаме да има местни източници в енергетиката, които да работят за България. Проектът "Белене" е един от тези примери, в който България се бори за енергийна независимост. Друг е въпросът кой ще изпълни проекта.

По отношение на позицията на България в конфликтите в Близкия изток депутатът от партия "Атака" Илиян Тодоров заяви:

България трябва да изпълнява пълен неутралитет. Не можем да се бъркаме във вътрешните работи на една независима държава. Доколкото става въпрос за разединението в ЕС по темата за въоръжаването на сирийските бунтовници, ние всъщност какво искаме да направим – да въоръжаваме терористи, както ги определя ООН. След това ние сме малка държава. Системата ни за сигурност в момента е в сериозен колапс и ние не можем да си позволим да попадаме в ситуация, в която да поддържаме едната или другата страна. Неутралитетът е най-хубавата позиция, която може да се вземе в момента.

Реално няма как да стоим и да игнорираме това, което се случва в Сирия, тъй като вече има над 100 хиляди загинали, изчезнали, пострадали хора. Това е една ужасна трагедия, която се развива много близко до нашите граници и ако продължи да се развива неизбежно ще рефлектира върху нас, тъй като има бежански вълни, които тръгват по посока Турция и после към ЕС, така че определено всичко, което се случва в Близкия изток ни касае и то много. Нашите позиции са били ясни досега и за да се прави каквото и да е било, така или иначе трябва да има единна позиция на ЕС, каза депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров.

Мненията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени