Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Вакарелска: Най- сериозният риск за децата в България е бедността

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-сериозният риск за децата в България е бедността, каза в интервю за предаването "Събота150" представителят на УНИЦЕФ у нас Диана Вакарелска:

Едно семейство, което живее в материални лишения и в изолация, има по-малко възможности да осигури на детето си достъп до добро образование, здравеопазване, в много случаи тези деца стават жертви на експлоатация – трудова от страна на семейството си или сексуална. Затова забелязваме нарастване на броя на децата, които вече не се записват изобщо в училище.

Според Вакарелска образованието спира цикъла на бедността и затова е необходимо да се наблегне на възможностите всички деца да са в училище и да получават качествено образование. Друга цел, която УНИЦЕФ си е поставило, е подкрепа на семействата с малки деца.

В Международния ден на детето тя посочи къде децата са най- застрашени. Заради сушата в държавите от Сахел над половин милион деца страдат от недохранване. Над милион и 800 хиляди са засегнати от конфликта в Сирия, а броят на децата бежанци надхвърля 600 хиляди. Освен за осигуряване на достъпа до питейна вода и здравни услуги се работи и в посока на образованието, тъй като в Сирия всяко пето училище е разрушено, посочи Диана Вакарелска:

Опитваме се особено в бежанските лагери в съседните страни – Йордания, Турция, да осигуряваме образование на децата. Над 70 хиляди деца в учебна възраст са били записани и получават достъп до образование.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна