Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София откриха уникална обществена детска площадка

Снимка: БГНЕС
По случай 1-ви юни в София беше открита уникална обществена детска площадка. Тя ще бъде за игра и обучение, а също така и адаптирана за деца със специфични потребности. Нейното изграждане стана възможно чрез редица дарителски кампании на Сдружение "Азбукари" в цялата страна. Българското национално радио е медиен партньор на кампанията.

С много музика и шарени балони като за 1-ви юни малки и големи се докоснаха до така наречената детска площадка на социалната интеграция, разкрита за първи път в България. Част от нейните елементи - в центъра й е обособено пространство за малчугани от 3 до 13-годишна възраст, на него могат да играят деца с различна степен на увреждания. Наоколо са разположени и по-малки елементи, те ще учат децата на родното А, Б, В, на цифрите, а също така и ще ги запознават с униформите на различни професии. Децата ще могат да различават цветовете, тъй като палитрата на площадката е многообразна и създадена с идеята да се подобрява психиката им и развива въображението.

Виждате тази площадка като излязла от детските мечти е и е едно място, което ще радва стотици, а защо не и хиляди деца, каза заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов, който ще стопанисва обекта.

Даринка Янкова от Агенцията за закрила на детето подчерта: Ще даде възможност на децата със специални потребности не само да играят, но и да се обучават и това да бъде заедно с връстници.

Като възможност за добро обучение на студентите от Националната спортна академия вижда новата придобивка за Южния парк заместник-ректорът Кирил Андонов:

Да ги видят в реални условия как се обучават деца със специални потребности, където ще развият своите физически умения и логическо мислене в условията на игра.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени