Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детето

Снимка: БГНЕС

Международният ден на детето - 1 юни, се отбеляза с различни прояви в цялата страна. За трети пореден път стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" огласи България на 1 юни. Стотици деца от училища и детски градини рецитираха едновременно емблематичното Вазово стихотворение в Борисовата градина в София.

В Южния парк в София откриха първата у нас комбинирана детска площадка за деца със специфични потребности. Нейното изграждане става възможно чрез редица дарителски кампании на сдружение "Азбукари" в цялата страна. Площадката е изцяло адаптирана за деца с увреждания, но на уредите могат да играят и другите им връстници. За изграждането на площадката са изразходвани 96 хил. лв. Голяма част от тях са постъпили по сметката на сдружението. Друга част са събирани по време на проявите, които са организираха в продължение на няколко месеца на територията на цялата страна.

В градския фонтан на Велико Търново беше пуснат "Кораб на мечтите". Върху платната му деца нарисуваха своите мечти.

Хасково отбеляза 1-ви юни с тържества, двудневни театрални спектакли, спорт, песни и сладоледени изненади. Пресаташето на хасковския театър Богдана Галева каза:

За децата сме подготвили къща на приказките, това е едно много романтично пространство във вътрешния двор на историческия музей, където Ямболският куклен театър ще ни представи спектакъла "Грозното пате". Утре децата ще имат възможност да гледат още два спектакъла "Как се лекува лъвски страх" е единият от тях и любимата приказка на децата "Мечо Пух".

Тетевен е домакин на Деветия национален фолклорен фестивал за деца. Над 300 участници от цялата страна представят автентичен български фолклор чрез музика, песни и танци. Детският фолклорен събор в Тетевен се провежда за пръв път през 1993 година.

Няколко детски площадки в ремонтирания парк "Юнак" в Сливен бяха открити днес. Община Сливен зарадва децата и с безплатен вход за представлението "Копче за сън" по Валери Петров. През годините спектакълът е спечелил признанието на публиката и е донесъл много награди от фестивали.

За втора поредна година община Благоевград организира по повод днешния празник спортна панорама на площад "Георги Измирлиев". В нея се включиха с демонстрации представители на спортните клубове в града.

Община Девин организира "Парти на приятелството" в парка, където имаше много забавления - дискотека, игри, рисуване на лице в присъствието на приказни герои.

Фестивал на талантите бе организиран в празничния ден в Добрич.

"Талантливите деца на Европа" е мотото на международната изложба, организирана от Областния информационен център във Видин и Румънския културно-информационен център. Експозицията включва 15 рисунки на млади творци от Видин и Калафат. Те пресъздават по своему първите си познания за обединена Европа, използвайки богата палитра от багри и широк спектър от обекти и персонажи, които обединяват. Изложбата на млади таланти от двете страни на Дунав е само част от цикъла дейности, които ще организира Областният информационен център. Това е първата изложба на детско творчество в Румънския културно-информационен център във Видин, където поле за изява намират десетки творци от България, Румъния и Сърбия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени