Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъзелът "Кипър през очите на децата" събират учениците в Никозия

Снимка: БГНЕС
"Кипър през очите на децата" е наречен пъзелът, който събират днес учениците в Никозия на централната улица в кипърската столица.

В направата на уникалния пъзел участват учениците от основните училища в Никозия, като всяко училище изработва свое парче от веригата. Избраните мотиви са от хилядолетната история на Кипър, изображения от различните епохи на развитие на човешката цивилизация на средиземноморския остров, от неговото културно наследство, митология, религия, обичаи, традиции, фестивали, флора и фауна, както и елементи, представящи отношенията между Кипър, Европа и света.

Както пъзелът се състои от много части, но представлява цялостна картина, така и нашите деца са отделни личности, но и част от голямото общество, негови активни граждани. Това е същността на едно проспериращо, жизнено и творческо общество, подчерта кметът на Никозия Констинтин Йоргаджис. Нашата отговорност е да ги научим, че сътрудничеството умножава ефекта, каза той.

Целта на днешната проява е да развие и насърчи детското творчество и чрез него да представи Кипър и неговото историческо и културно наследство в международен план. Със своето произведение учениците от Никозия кандидатстват за включване в книгата на рекордите на Гинес за най-голям пъзел в света.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени