Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Протестира се срещу опита Турция да се превърне в ислямистка държава

Снимка: БГНЕС

Дни наред продължават протестите в Турция, стотици са арестуваните, над 100 са ранените. Според турските медии в цялата страна са се провели над 200 демонтсрации в 67 от труските градове.

Алекс Алексиев, експерт по радикален ислям, председател на Центъра за изследване на Балканите и Черномоския регион е на мнение, че отдавна се е събирало недоволство сред голяма част от населението по отношение на управлението на Ердоган.

Това, което става е политическа революция срещу едно авторитарно управление. Ако погледнете мащабите на тези протести, това е доста сериозен проблем. Може да се очаква от Едроган да говори, че това е протест на маргиналите. Той е арогантен, но по-важното е да се разбере, че голяма част от турското население, което досега беше мълчаливо, сега взема отношение. Има две Турции. Едната е светската, образована, другата е необразована, ислямистка, изостанала. Те трудно се понасят. И това, което става е, че светската Турция се надига срещу това, което те мислят, че Ердоган иска да прави. И това е да установи ислямистка религиозна диктатура в Турция. Погрешни са аналогиите с Арабската пролет. Там надигането на масите беше срещу диктатори, но светски диктатори. Тук става въпрос за движение срещу опита Турция да се превърне в ислямистка държава. Не бих казал, че има шанс протестите да свалят Ердоган, прогнозира Алексиев.

Чуйте разговора в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна